Hout conservering en -restauratie

Conserduc-Renofors analyseert, adviseert en voert uit. Snel en doeltreffend.

Conserveren

conserverenHout gebruiken we sinds jaar en dag. Voor allerlei doeleinden. Het is een mooi en bijzonder, maar vooral erg duurzaam bouwmateriaal. Eeuwenoude houtconstructies in monumentale gebouwen zijn daar het dagelijkse en zichtbare bewijs van. Helaas heeft hout ook vijanden, zoals aktieve houtboorders en zwammen, die het aantasten. Zo ontstaan verzwakte houtconstructies en houtrot. De gevolgen zijn ingrijpend. Daarom is de bescherming van hout zo belangrijk. Wij nemen u deze zorg volledig uit handen. Aktieve houtboorders en houtrot krijgen geen enkele kans meer.

Vervelende gasten

Drooghoutboorders brengen ernstige schade toe aan verschillende houtsoorten en veroorzaken zo veel narigheid. Ze tasten bijvoorbeeld houtconstructies in gebouwen aan. De bekendste drooghoutboorders zijn de meubelkever (ook wel bekend als de gewone houtworm), de bonte knaagkever, de huisboktor en de spinhoutkever. Het zijn echter niet de kevers, maar de larven die de schade aanrichten. Ook zwammen (schimmels) veroorzaken enorme schade aan hout. Zwammen produceren bepaalde stoffen die de celwanden van hout afbreken. Het resultaat is houtrot. De aftakeling van het hout verloopt in een rap tempo. De gevolgen die dit heeft voor gebouwen en constructies zijn vaak niet te overzien.

Conservering

conserverenTijdige en deskundige bestrijding van houtaantasting is cruciaal om verder verval van constructies tegen te gaan. Van de bestrijding van houtboorders tot houtrotpreventie, wij hebben alle expertise in huis om hout optimaal te beschermen. De bestrijding van drooghoutboorders is ons specialisme. Wij maken gebruik van diverse methoden, waaronder ook warmtebehandeling. Zowel de keuze van de middelen als de behandeling zelf vereisen veel inzicht en deskundigheid. Wij werken hierbij strikt volgens de NVPB‑ normen. Uiteraard zijn al onze bestrijdingsmiddelen toegelaten door de Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen. Om aantasting door houtrot te voorkomen, verduurzamen wij hout met een speciaal middel. Dat gebeurt altijd in bestaande bouw, tijdens onderhoud of renovatie. Zo zorgen wij ervoor dat het hout voortaan beschermd is. Want voorkomen is beter dan bestrijden. Ook bieden wij u graag een controle‑ abonnement aan. Wij inspecteren uw pand dan (twee)jaarlijks op houtaantasters.