Hout conservering en -restauratie

Conserduc-Renofors analyseert, adviseert en voert uit. Snel en doeltreffend.

Bêta®-Systeem

Het Bêta®-systeem is een beproefd hout- restauratiesysteem met een grote diversiteit aan toepassingen, zoals balkkoprestauratie, gewapende verlijming, balkverzwaring, replicering en het Renocon-vloersysteem. Deze methoden zijn uitermate geschikt voor tal van houtverbindingen in zowel monumentale als niet-monumentale gebouwen. Het Bêta®-systeem is KOMO- gecertificeerd en gekeurd door TNO. We letten op de kleinste details in en op het hout evt hollen (kanoeffect) we de balken uit zodat de buitenkant kan blijven zitten, of we gebruiken bestaand hout voor een permanente bekisting. Ook kunnen we een balkverzwaring toepassen zodat een gehele vloer veel zwaarder belast kan worden. Een kapconstructie kunnen we fixeren dit voor een veel stabielere constructie.

Hoe werkt de Bêta®-techniek?

Stap 1
Eerst verwijderen we het aangetaste hout. Diep in het nog gezonde hout boren we gaten en brengen we glasvezel wapeningsstaven in.
Stap 2
Deze staven verlijmen we in het hout. Hierdoor ontstaat een hoge treksterkte.
Stap 3
Dan stellen we een goed passende, tijdelijke bekisting. Ook een permanente bekisting in dezelfde houtsoort is mogelijk.
Stap 4
We vullen de bekisting af met een speciale epoxyharsmortel. De elasticiteitsmodulus en uitzettingscoëfficiënt van de uitgeharde mortel zijn gelijk aan die van het overgebleven hout. Overige kenmerken zijn: geen condensatie op het hechtingsvlak, geen krimp en brandveilig.
Stap 5
Na de uitharding van enkele dagen kan de constructie weer belast worden. Tenslotte schuren (en schilderen) we het hout.